Springende fitte dame

Het Low Carb Dieet


De term Low Carb is over komen waaien uit Amerika en betekent letterlijk Koolhydraatarm. Wordt deze term gebruikt in combinatie met ‘dieet’, dan wil dat zeggen een dieet waarbij er geen of beperkt koolhydraten gegeten worden. Deze manier van afvallen is sterk in opkomst en niet onterecht. Het is een prettige manier van gewicht verliezen, omdat er veel en lekker gegeten mag worden, het hongergevoel na een paar dagen verdwenen is en de resultaten goed zijn. De Low Carb leefwijze is lang vol te houden.

De gedachte achter het dieet is dat zwaarlijvigheid in veel gevallen veroorzaakt wordt door een storing in de stofwisseling. Deze storing kan ontstaan door een teveel aan koolhydraten in de voeding. Hierdoor kan er insulineresistentie ontstaan. Koolhydraten zijn suikers die in verschillende soorten te vinden zijn in o.a. snoep, chocolade, ontbijtgranen, chips, frisdrank, brood, pasta’s, rijst e.d. Vooral geraffineerde of snelle koolhydraten zijn de boosdoeners. Deze zitten voornamelijk in bewerkte producten zoals snoep en koek.

Bij iemand die aan insulineresistentie lijdt, is het hormoon insuline minder goed in staat om koolhydraten op de juiste manier als brandstof te verwerken. Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd komt er plotseling een grote hoeveelheid insuline vrij; deze vervoert de koolhydraten in de vorm van glucose naar de cellen. Is de glucose eenmaal door de cellen opgenomen, dan daalt de bloedsuikerspiegel ineens weer heel snel. Zó snel dat het lichaam aangeeft behoefte te hebben aan een volgende dosis koolhydraten. Als je hieraan toegeeft en dus nog meer koolhydraten gebruikt, krijgt je lichaam meer glucose toegediend dan het nodig heeft als brandstof. Het teveel aan koolhydraten wordt dan opgeslagen als vet.

Wanneer de inname van ‘slechte’ (snel opneembare) koolhydraten sterk wordt verminderd, verdwijnt de insulineresistentie. De insuline kan dan weer gewoon zijn werk doen en de cellen gelijkmatig voorzien van brandstof. Bij een koolhydraatarme voedingswijze worden de vetreserves van het lichaam dus aangesproken en als alternatieve energiebron gebruikt. Het lichaam verbrandt het lichaamseigen vet en raakt in een toestand van ketose-lipolyse: vetverbranding ten behoeve van energie. Merkbare resultaten zijn gewichtsverlies en minder trek in zoetigheid. Deze ketose kan gemeten worden door middel van ketostix. Het is vaak een eerste teken dat de vetverbranding en het afvallen is begonnen.

Wist u dat?

....40% van de volwassenen aan overgewicht lijdt, waarvan 10% in ernstige mate. Op deze site kunt u lezen wat wat er aan te doen is!

Welke Low Carb diëten zijn er?


De bekendste Low Carb diëten van dit moment zijn het Atkins dieet en het South Beach dieet. Maar ook ‘Slank met het Low Carb Dieet’ van Dr. Charles Clark, ‘Verstandig afvallen met minder koolhydraten’ van Amanda Cross en het nieuwere ‘Greek Doctors Diet’ zijn een vermelding waard. Ook is er door Low Carb Dieet NL een afvalprogramma ontwikkeld onder de naam Low Carb Life, waarmee, eventueel onder begeleiding van een diëtiste, Low Carb afgevallen kan worden. Welk dieet het meest geschikt is hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeur.

De belangrijkste verschillen tussen genoemde voedingsmethodes moet voornamelijk gezocht worden in de voorschriften rondom het eten van vetten en het aantal toegestane koolhydraten per dag. Mag er bij de Atkins voedingsmethode alle soorten vet gegeten worden, met uitzondering van transvetten, het SouthBeach dieet, Slank met het Low Carb dieet en Verstandig afvallen met minder koolhydraten stimuleren het eten van de ‘goede vetten’. Bij Slank met het Low Carb dieet ligt de grens op 40 gram koolhydraten per dag, terwijl bij de andere drie diëten het maximale aantal in de eerste fase van het dieet op 20 gram ligt. Alle Low Carb diëten zijn er over eens dat ‘goede koolhydraten’ zoals volkoren producten en fruit langzamerhand weer toegevoegd mogen worden en belangrijk voor een gezonde voeding zijn.

Wat staat er zoal op het menu van een Low Carb Dieet?


In de eerste fase van een Low Carb dieet staat er vooral veel vlees, vis, eieren, kaas, groenten, noten en bij sommige diëten, beperkt zuivel op het menu. Naar mate het dieet vordert worden langzaam voedingsmiddelen toegevoegd die meer koolhydraten bevatten. Denk aan rood fruit of volkoren producten. In de laatste fasen van de Low Carb voedingsmethode wordt er toegewerkt naar een goede balans tussen het eten van koolhydraten en het op gewicht blijven.

Vetverbranding versus koolhydraatverbranding


Een gram vet levert tweemaal zoveel energie als een gram koolhydraten. Dat betekent dat energie uit vetverbranding veel effectiever en efficiënter is dan de energie uit een koolhydraat-verbranding waar de gemiddelde westerling met een hoge koolhydraatconsumptie op leeft. Hoe kom je nu tot een omschakeling van een koolhydraat-verbranding naar een vetverbranding. Eigenlijk heel eenvoudig, Weer gaan weer meer eten zoals onze voorouders (de jagers en verzamelaars) ook aten; onbewerkt voedsel zoals vlees, vis, groenten, fruit, hele granen, zaden en noten. Het menselijk lichaam is vanuit de evolutie gewend aan onbewerkt voedsel zoals dat in de natuur voorkomt.

Gezonde mensen op strand

Waar we nauwelijks raad mee weten is de overmaat aan bewerkt voedsel met de snelle suikers en geraffineerde koolhydraten. (Zie de insuline resistentie en de gevolgen daarvan) Als we weinig koolhydraten of beperkt goede (lees slecht verteerbare) koolhydraten eten - zoals tijdens de eerste fase van het Atkins en het South Beach dieet - is de glucosevoorraad in het bloed onvoldoende om aan de energievraag te kunnen voldoen. De vetreserves van het lichaam worden aangesproken en gebruikt als alternatieve energiebron waarvoor ze bedoeld zijn. Het lichaam verbrandt het lichaamseigen vet en raakt in een ketose-lipolyse toestand (vetverbranding ten behoeve van energie). Waarschijnlijk wordt het insuline niveau, misschien voor het eerst sinds jaren, weer normaal. Dit is één van de belangrijkste consequenties van een koolhydraatarme voedingswijze; een genormaliseerd insulineniveau. De glucosespiegel in het bloed blijft weer binnen de veilige marges en het ontbreken van de heftige glucose schommelingen leidt niet meer tot een sterk hongergevoel of een gevoel van trek in zoetigheid.

Het tweede zojuist genoemde voordeel van een koolhydraatarme voedingswijze is dat het lichaam zijn eigen vet verbrandt. Tja, hoe makkelijk willen we het hebben.

De voordelen van een Low Carb voedingswijze nog even op een rij:

Voor meer info verwijzen wij u naar onze sites over het Atkins dieet, het Southbeach dieet en Low Carb Life. Wilt u ervaringen en tips van andere Low Carb Lifestylers, kijk dan op het forum van Low Carb Dieet NL.

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Low Carb Dieet NL op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Low Carb Dieet NL kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Low Carb Dieet NL is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Low Carb Dieet NL kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.